dijous, 13 de juny del 2019

EL NAIXEMENT DE RIU LLOBREGAT

EL NAIXEMENT DE RIU LLOBREGAT

EL RIU:
Tota la xarxa hidrogràfica del Berguedà es centra amb el riu Llobregat, ja que passa per a tots els torrents i rieres. Per això fa d'eix vertebrador.

Resultat d'imatges de riu llobregat mapa
Font: El bloc de 3r de l'escola de Sant Josep

El Llobregat neix a les fonts del Llobregat, a una altitud de 1.295 metres sobre el nivell del mar a Castellar de n'Hug i desemboca al Mar Mediterrani al Prat de Llobregat. El cabal del Llobregat és 19 m³/s.

LES FONTS DEL LLOBREGAT:
Les Fonts del Llobregat són unes sortides d'aigua subterrània que surt per roques calcàries que es troben al naixement del riu a 1.295 metres d'altitud, dins del municipi de Castellar de n'Hug.


L'AIGUA I LES SEVES INFRAESTRUCTURES

L'AIGUA I LES SEVES INFRAESTRUCTURES
L'EMBASSAMENT DE BAELLS
La presa de Baells està situada a Berga al costat de Sant Jordi de Cercs, amb la la finalitat de regular la conca alta del riu Llobregat, abastar l'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona, i també produir energia hidroelèctrica.


La presa es va començar a construir l’any 1973 i es va acabar el 1976, és a dir que la seva construcció va durar 3 anys.

En la seva construcció es va haver de inundar un poble que es deia Sant Salvador de Vedella situat en la vall 1975, llavors el 1976 es va construir un nou poble que es diu Sant Jordi de Cercs.

Les característiques de l’embassament: La seva alçada és de 112 metres,la seva llargada és de 302 metres,  la seva amplada es de 22 metres, la seva superfície és de 364.72 ha.

MINES DE CERCS

MINES DE CERCS
L’any 1911 Olano va fundar Carbons de Berga la qual aviat es convertí en l’empresa minera més important de Catalunya. La seva història ha estat marcada per moments puntuals de creixement, especialment durant els anys de la primera guerra mundial i el període 1945-1965 amb la creació de les filials carbones Collet S.A i Serchs S.A. El 1969 la companyia elèctrica FEXA va comprar la totalitat de les accions i impulsà un pla de modernització. La crisis es va fer present als anys 80, quan a la poca potència calorífica del lignit s’afegiren les dificultats tècniques d'extracció i la inundació de la mina arran de les riuades de 1982. Després d’un llarg i difícil procés va tancar portes el 31 de desembre de 1991.

Els homes treballaven a la mina mentre les dones cuidaven la família i el manteniment de la casa ja que tenien prohibit treballar a la mina però moltes treballaven al rentador de carbó que sortia de la mina. Les vivendes eren petites, hi havia dos habitacions, una cuina, un lavabo i una despensa a prop de la mina per estar a prop d’on treballaven.


Els principals avantatges del carbó són que és una energia barata i amb un alt poder energètic. Un altre avantatge és que en la seva combustió es desprèn energia de forma molt regular. El principal avantatge és que es pot generar electricitat en el moment que un vulgui, mentre que amb molins de vent, plaques solars o centrals hidroelèctriques no es pot.


Els inconvenients són que és força contaminant, i que les mines de les que s'extreuen ofereixen poca seguretat als treballadors, i els accidents són habituals. Un altre dels inconvenients és que la combustió del carbó provoca un gran impacte ambiental, el que provoca una influència sobre sòl, aigua i atmosfera, efecte hivernacle, pluja àcida i contaminació de llacs i rius.

EL PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ

EL PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ

L'AIXECAMENT DEL PIRINEU:
El Pirineu es va formar amb les forces del interior de la Terra, van començar a empènyer amunt les capes granítiques. Mentre s'aixecaven es produïen trencaments en la capa cobertora, així alguns trossos es posaven sobre les capes dels costats, es movien i viatjaven cap al sud.



LA FORMACIÓ DEL PEDRAFORCA:
Amb els plegaments que van formar el Pirineu també es va formar el Pedraforca. La seva forma es deu al tipus de roca, la roca del centre esta més erosionada per que és molt més tova que la roca que forma les dos puntes.




COLÒNIA VIDAL

COLÒNIA VIDAL

¿QUÈ ERA UNA COLÒNIA?
Una colònia era un conjunt de persones i infraestructures que giren entorn d’un únic lloc de treball.

LA COLÒNIA VIDAL
La colònia Vidal era una colònia industrial on les dones treballaven a la fàbrica tèxtil i els homes treballaven a la mina. La població de la colònia estava separada per gènere, per exemple en l’àmbit de l'educació els nens anaven a l’escola de nens on els ensenyaven les coses bàsiques i les nenes al casal de la dona on aprenien les tasques domèstiques i les preparaven per treballar a la fàbrica tèxtil.





LA FÀBRICA
A partir dels 10 anys els joves ja s’incorporaven a la feina. Les jornades duraven entre 12 i 14 hores. La sirena sonava a les 4:30 i a les 5 havien d’estar a la feina. No hi havia ni jubilació ni drets laborals. Treballaven 6 dies a la setmana i el diumenge era el dia en família.


Imatges de la fàbrica tèxtil:


Com era treballar a la fabrica tèxtil:




FORMA DE VIDA
Pràcticament no sortien de la colònia perquè podien fer vida allà sense haver de sortir. Dins la colònia hi havien diferents oficis que normalment s’heretaven per exemple la peixateria, el cine, la consulta mèdica, la carnisseria...


Imatges de com vivien:


dimecres, 12 de juny del 2019

L'ETAPA PREINDUSTRIAL

L'ETAPA PREINDUSTRIAL
A partir de la segona meitat del segle XIX, es van començar a construir a diversos punts dels rius catalans infraestructures industrials que aprofitaven la força de l'aigua.
Per aquestes valls es van expandir les fabriques dedicades a la producció de teixits de cotó, tot i que els rius eren poc abundants i inconstants.


De tal forma la indústria tèxtil es va implantar en aquestes valls. El seu paisatge va canviar formant les valls i les seves corrents d'aigua.
Així ho demostra la construcció de les infrastructures industrials i dels nous llocs on vivia la població obrera, les colonies.

 http://www.elbergueda.cat/ca/pl15/descrobreix-el-bergueda/cultura/museus/id759/musee-du-ciment-asland.htm
Font: elbergueda.cat

dimarts, 11 de juny del 2019

FESTES

LA PATUM


La Patum és la festa més coneguda i amb la qual molt sovint s'identifica a la ciutat de Berga i a la comarca. Aquesta festa ha estat declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. És la festa dels berguedans per excel·lència. El protagonista és el poble juntament amb el foc, la música i els salts o danses.

dilluns, 10 de juny del 2019

GASTRONOMIA


Les patates emmascarades




Les patates emmascarades s’elaboren amb una varietat de patata negra de primera qualitat, que es conrea en indrets d’alçada i és típica del Berguedà.

La peculiaritat d’aquest plat rau en d’una rosta de cansalada, tot i que es tracta d’un producte que permet fer combinacions més innovadores.

Els pèsols negres


Aquest llegum, conreat en zones de muntanya i en quantitats molt petites, té una forma irregular. Quan és cru el seu color és verd grisós, però un cop cuit s’enfosqueix, adquirint una tonalitat que va del morat al negre. A més té una textura fina i un gust profund i aromàtic.

El blat de moro escairat


El blat de moro escairat és una varietat del blat de moro groc, que es començà a conrear al segle XVIII. Es tracta d’un tipus de cereal que només es troba a la comarca del Berguedà.
El seu peculiar color blanc s’adquireix a través del procés d’escairat.

Font de totes les imatges: turismeberga

LLOCS D' INTERÈS TURÍSTIC I CULTURAL


 Pedraforca 


Gósol

 Fonts del Llobregat

 Castellar de n’Hug

Museo de las Minas de Cercs

Colonia Vidal

 

El Santuari de Queralt

 Bagà 

El Bullidor de la Llet

Jardins Artigas

 

Gironella

ACTIVITATS ECONÒMIQUES



SECTOR AGRICULTURA
  • Conreus herbacis: cereals per a gra
  • Conreus herbacis: lleguminoses per a gra
  • Conreus herbacis: patates
  • Conreus herbacis: conreus farratgers
  • Conreus herbacis: hortalisses
  • Conreus herbacis: flors i plantes ornamentals
  • Conreus herbacis: conreus industrials
  • Conreus herbacis: llavors i plàntules, guarets i hortes familiars
  • Conreus llenyosos: cítrics
  • Conreus llenyosos: fruiters de clima temperat i baies
  • Conreus llenyosos: fruiters de fruits secs
  • Conreus llenyosos: vinya
  • Conreus llenyosos: olivera
  • Conreus llenyosos: fruiters de clima subtropical, planters, hivernacle i altres
  • Xampinyó, bolets i altres fongs conreuats

     SECTOR INDÚSTRIA

    La principal industria del Berguedà es la tèxtil.

FAUNA I FLORA

OCELLS
 Destaca en primer terme el gall fer (Tetrao urogallus), molt difícil de veure pels seus hàbits solitaris i per les característiques del seu hàbitat. Un altre poblador dels boscos del Pedraforca és el picot negre (Dryocopus martius), que viu a les avetoses, als boscos de pi i a les fagedes del massís. En els cingles més frescals i humits, podem trobar el pela-roques (Tichodroma muraria), un petit ocell insectívor que s'enfila pels penya-segats de manera sorprenentment àgil. Altres espècies d'ocells sedentaris que podem trobar en els ambients alpins són la llucareta (Serinus citrinella), el trencapinyes (Loxia curvirostra), la gralla de bec vermell (Pyrrhocorax pyrrhocorax) i la gralla de bec groc (Pyrrhocorax graculus). Crien al massís però l'abandonen després de l'estiu la merla de pit blanc (Turdus torquatus) i la merla roquera (Monticola saxatilis). A l'estatge montà, podem trobar el pica-soques blau (Sitta europaea), la piula dels arbres (Anthus trivialis), la verderola (Emberiza citrinella), el pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula) i la becada (Scolopax rustica). El xoriguer gros (Falcus tinnunculus) i l'àliga marcenca (Circaetus gallicus) són rapinyaires que nien al massís, preferentment a les cingleres més inaccessibles. De nit, al fons de les valls durant els mesos d'estiu, podem trobar el petit xot (Otus scops) i un gran nombre de gamarussos (Strix aluco).

MAMÍFERS
Cal destacar l'isard (Rupicapra pyrenaica), l'herbívor salvatge que senyoreja els cims del parc. Altres mamífers de mida menor són el conill (Oryctolagus cunniculus), l'esquirol (Sciurus vulgaris), el talpó roig (Clethrionomis glareolus) i la musaranya cuaquadrada (Sorex araneus),la marmota i el teixó.
Pel que fa als carnívors trobarem la guineu (Vulpes vulpes), la marta (Martes martes), la mustela (Mustela nivalis) i el gat fer (Felis silvestris). També hi ha traces de llops que han arribat procedents dels Alps.
REPTILS I AMFIBIS
Cal destacar el tritó pirinenc (Euproctus asper), la salamandra (Salamandra salamandra), la granota roja (Rana temporaria), la granota vulgar (Rana perezi), el gripau comú (Bufo bufo), la serp verda i groga (Coluber viridiflavus) i la serp llisa (Coronella girondica).
Els terrenys oberts, forestals o pedregosos són el reialme de l'escurçó europeu (Vipera aspis).
FLORA
Són boscos sempre verds i majestuosos de coníferes formats per avets (Abies alba) i pinedes de pi negre (Pinus uncinata) amb sotabosc de boix (Buxus sempervirens) o neret (Rhododendrom ferrugineum), el·lèbor verd (Helleborus viridis), pulsatil·la blanca (Anemone alpina), te de bosc (Cruciata glabra), etc.
A les parts baixes del parc hi trobem, sobretot roure martinenc (Quercus humilis) que ocupa gran part dels vessants acompanyat per blada (Acer opalus), boix (Buxus sempervirens), corner (Amelanchier ovalis), avellaner (Corylus avellana), arç blanc (Crataegus monogyna), ginebre (Juniperus communis), marxívol (Helleborus foetidus), roser caní (Rosa canina) i herba fetgera (Anemone hepatica) entre d'altres.
A la zona de l'obaga de Gresolet, el faig (Fagus sylvatica) intenta guanyar les zones més humides i desplaçar l'avet (Abies alba) i el pi negre (Pinus uncinata). Ací i allà, hi creix el pi roig (Pinus sylvestris) estès arran de l'explotació de la fusta.


                            Crocus vernus (L.) Hill -Safrà de muntanya


                            Ajuga pyramidalis L.-Búgula piramidal


                            Daphne cneorum L.-Flor de pastor 


                            Gentiana acaulis L.-Genciana acaule


                            Gentiana verna L.-Pastorella


                            Gymnadenia conopsea L.-Caputxina olorosa


                            Orchis pallens L.-Orquis pàl·lid


                            Orchis pallens L.-Orquis pàl·lid


                            Plathantera bifolia L.-Platantera bifòlia


                            Pulsatilla alpina L.-Pulsatilla blanca


                            Saponaria ocymoides L.-Falsa alfàbrega


Cirsium eriophorum L.-Cardigassa
LLOP AL BERGUEDÀ

CLIMA

CARACTERÍSTIQUES DEL CLIMA 
El Berguedà, com a comarca bàsicament muntanyosa, presenta un important mosaic de microclimes.
Pel que fa al comportament de les precipitacions al llarg dels mesos de l’any, caracteritzades per una forta irregularitat típicament mediterrània, cal destacar que els màxims es donen sobretot a l’estiu, en especial a l’Alt Berguedà, com passa a la Pobla de Lillet, que té l’agost molt més plujós, amb 102,5 mm de mitjana. A mesura que hom baixa cap al udS, les precipitacions estivals tendeixen a disminuir i a igualar-se amb les de les estacions equinoccials.
Respecte al tipus de precipitacions, són majoritàriament pluges, però també hi destaquen les calamarsades, que perjudiquen notablement l’agricultura als mesos d’estiu. La neu només és freqüent a les cotes més altes, com a Gisclareny (1 339 m), que té una mitjana de 22 dies de neu, o als rasos de Peguera (1 510 m), que en tenen 34.
Les temperatures també segueixen una zonació Nord-Sud. Així, la mitjana anual a l’Alt Berguedà se situa al voltant dels 10°C, com per exemple a Borredà. Al Baix Berguedà la mitjana anual és d’uns 13°C. Respecte al ritme de les mitjanes mensuals, presenten un mínim al mes de gener, com els 3,2°C de Fígols, i un màxim al juliol o a l’agost, com els 19,9°C de Berga.

HISTORIA DE LA COMARCA

HISTÒRIA AL BERGUEDÀ
PREHISTÒRIA
Alguns indicis fan pressuposar el poblament del Berguedà, al Paleolític Inferior. Són la peça trobada en una de les terrasses del Llobregat, prop de Gironella, que correspon a un poble de caçadors i recol·lectors de la cultura dels còdols treballats. Un jaciment a la font del Ros a Berga, descobert el 1988, va aportar dades del Paleolític Mitjà i del Superior.
A partir del neolític, la presència humana està més documentada amb sepulcres de fossa. En aquests sepulcres, la majoria de les restes humanes pertanyen a individus de la raça mediterrània gràcil (dolicocèfals i de poca alçada). Són sepulcres individuals, a l'indret de la Canal dels Avellaners i a la Cista de Sant Ignasi de Sorba; i sepulcres col·lectius al Coll de l'Oreller i la Tomba del Moro, entre d'altres. A finals del neolític, la cultura anomenada de Veraz, té un gran desenvolupament; al Berguedà n'hi ha testimonis a Can Maurí, a la Roca Roja i a la Canal dels Avellaners.

ELS PRIMERS POBLADORS.
L'historiador romà Titus Livi parla de la tribu ibèrica dels bergistans, sotmesa primer per Anníbal (218 aC) i més tard per Cató (195 aC).
Edat mitjana
Sota l'ocupació sarraïna, el Berguedà esdevingué territori de frontera fins a passar a dependre del Comtat de Cerdanya, del qual se separà per esdevenir, breument, Comtat de Berga a principis del segle XI. En aquest context cal situar la figura literària més gran d'aquestes terres: el trobador Guillem de Berguedà.
Edat moderna
Durant els segles següents, el Berguedà coneixerà les epidèmies de pesta dels segles XIV i XV, el bandolerisme del XVI, i la guerra dels segadors al XVII.
A partir del XVIII, després de la Guerra de Successió, s'esdevé una època de creixement econòmic i demogràfic amb el desenvolupament de la indústria tèxtil, a la qual el Berguedà aporta la seva pròpia màquina de filar, la berguedana o maixerina.
Durant la guerra dels set anys (1833-1840), Berga fou un centre important de la insurrecció carlina; essent seu de la Junta carlina de Catalunya que tingué com a cap i Comte a Espanya, famós per les seves arbitrarietats i crueltat, i assassinat en circumstàncies envoltades d'una aurèola llegendària. El Berguedà va seguir essent un enclavament carlí destacat en les carlinades posteriors.
Edat contemporània
Com a fets destacable del segle XX, cal esmentar la revolta anarquista de Fígols, el 1932, que s'estengué a altres poblacions de la comarca. Els grupuscles anarquistes també varen protagonitzar col·lectivitzacions i episodis violents durant la guerra civil. Passada la guerra, la situació de la comarca la feu lloc ideal per a les activitats de contraban i també per a les accions dels maquis. La mineria i del tèxtil tornaren a ser la clau de l'activitat econòmica, fins que les crisis econòmiques dels 70 varen portar al seu enfonsament, amb la consegüent regressió econòmica i demogràfica.
El 1976 la construcció de l'embassament de La Baells acabà després de ser iniciada el 1970, per ordre del govern espanyol i la Confederació Hidrogràfica del Pirineu Oriental seguint la sol·licitud feta el 1947 per part dels usuaris del riu Llobregat. Aquesta construcció seguia els interessos de l'abastiment d'aigua per a Barcelona i el seus voltants metropolitans, regular el cabal del riu per a garantir recs i aprofitaments industrials de les persones que hi viuen més avall. L'embassament suposà que els pobles Miralles, La Baells i Sant Salvador, els tres del municipi de Cercs, quedaren enfonsats.
El 2002 els berguedans reivindicaren interessos propis sobre l'embassament fent que eix any se celebrar el Festival del Riu, que més tard s'anomenà Festival de La Baells. L'agència Catalana de l'aigua reformà el festival fent que durarà en compte d'un cap de setmana, des de mitjans de juny fins a mitjans de setembre.
Actualment, el Berguedà busca desenvolupar-se a través de la diversificació d'activitats i mirant de potenciar el seu paisatge com a atractiu turístic.
La bandera del Berguedà es va aprovar el 3 d'octubre de 1989. Té un blasonament de sinople, un mont de 2 cims d'argent movent de la punta; bordura componada d'or i de gules.
RESTES ARQUEOLÒGIQUES
L’any 1973 el Grup de Prehistòria i Arqueologia del Museu de Berga detectava un jaciment prehistòric al carrer Cercs, on actualment hi trobem les cases amb els números 21-23. Aquesta troballa es va poder fer, gràcies a la importància que el cap de colla de paletes que dirigia la construcció de les vivendes va donar a uns fragments de ceràmica que van sortir a uns tres metres de profunditat. El fet de no poder parar les obres, ens obligà a fer una excavació urgència, una intervenció efectuada amb el permís de la “Direcció General de Bellas Artes”.

 BANDOLERISME
Activitat criminal duta a terme per bandes armades, comandades per un cap, contra persones o contra propietats.

QUI ERA JANOT RIEMBAU?
Janot Riembau fou un famós bandoler del Berguedà del segle XVI, batlle natural de la Pobla de Lillet. És un cas típic de personatge que va passar de cap d'una bandositat familiar a cap de quadrilla bandolera. La família Riembau era una nissaga de la mitjana noblesa molt afectada per la crisi de la Baixa Edat Mitjana. En Janot comença a participar en el bandolerisme a la dècada de 1550, durant el virregnat de Garcia de Toledo, època en què el bandolerisme català es va expandir molt. El 1566 fou donat per mort, després d'haver desaparegut, i li foren confiscades les seves pertinences.

PERSONATGES DESTACATS
Josep-Francesc Delgado i Mercader és un escriptor català nascut a Barcelona el 1960. També ha treballat com a professor de secundària. Va passar la seva infantesa a SitgesMallorca i Menorca. L'any 1977 inicia les carreres d' Història i de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona i comença l'activitat literària amb poesia i narrativa curta, que li val diversos reconeixements que l'animen a escriure.

Guillem de Berguedà (1138 - 1196 aproximadament) és el trobador català del qual ens han arribat més texts. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà, que es troba en els Cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.

DADES GENERAL DEL BERGUEDÀ

SITUACIÓ DINS DEL MAPA DE CATALUNYA





CAPITAL I COMARCA                                           L'ESCUT